Contribuie |
ANGHINAREA (Cynara scolymus) este o planta recomandata pentru functionarea normala a sistemului hepato-biliar.
GLOSAR:
Anghinarea este una din cele mai vechi plante cunoscute in istoria umanitatii. Originara din Etiopia, planta a fost adusa in Europa de Sud, traversand Egiptul Antic, unde a fost consemnata in desenele vechilor civilizatii. Grecii si romanii utilizau anghinarea pentru mentinerea sanatatii ficatului si vezicii biliare. In secolul al XVI-lea, in Europa era considerata o ,,leguma nobila'', fiind consumata numai de catre membrii casei regale si de oamenii foarte bogati. In trecut anghinarea se utiliza datorita proprietatilor coleretice, colagoge, hepatoprotectoare, detoxifiante hepatice, hipocolesterolemiante si hipolipemiante.
In compozitia plantei au fost identificate urmatoarele substante bioactive: derivati cafeoil-chinici (acid clorogenic si cinarina), flavone (cinarozida, scolimozida, luteolina si cinarotriozida), lactone sesquiterpenice (cinaropicrina, dehidrocinaropicrina, grosheimina si cinarotriol), inulina, compusi triterpenici (lactucerol, taraxasterol), steroli (#-sitosterol, stigmasterol), o sapogenina steroidica, taninuri, mucilagii, pectine, aminoacizi, enzime si acizi organici.
Contribuie la
- functionarea normala a sistemului hepato-biliar, prin:
- stimularea producerii si eliminarii de bila;
- protejarea celulelor hepatice;
- detoxifierea ficatului;
- mentinerea in concentratii normale a colesterolului si grasimilor in sange;
- cresterea poftei de mancare;
- accelerarea tranzitului intestinal;
- reducerea starilor de oboseala si surmenaj.
Contraindicatii
Litiaza biliara, obstructie biliara, sarcina, alaptare, alergie la anghinare si/sau la alte plante din familia Compositae (Asteraceae). |