Beneficiile lecitinei - Forta mentala si echilibru fiziologic

Oboseala impreuna cu lipsa tonusului fizic si mental sunt astazi manifestari cu caracter aproape epidemic.

Chiar si in momentele noastre de relaxare se revarsa asupra noastra un potop de informatii.Iar toata aceasta suprastimulare senzoriala si psihica se traduce printr-o extenuare care isi pune pecetea atat asupra functiilor cognitive si a emotionalului,cat si asupra echilibrului somatic.

Rolul lecitinei in prevenirea suprasolicitarii mentale

Inca de pe cand ne aflam pe bancile scolii stim ca lecitina este un produs cum nu sunt multe altele,in privinta imbunatatirii capacitatii de asimilare a informatiilor,in perioadele in care avem nevoie de o memorare rapida si eficienta.Desi ne-am obisnuit sa consideram ca lecitina este "buna pentru memorie",avantajele utilizarii sale nu se opresc aici,ca fiind utila pentru psihic si pentru imbunatatirea capacitatilor motrice ori a desfasurarii majoritatii functiilor esentiale,de la circulatie si pana la reproducere.Nu rareori s-a intamplat ca simpla suplimentare a dietei cu lecitina a putut face un individ energic si plin de initiativa dintr-unul afectat de o astenie care determina dificultati in realizarea activitatilor zilnice si dificultatea de obtinere a unei refaceri satisfacatoare dupa odihna nocturna.

Lecitina prezinta o utilitate demna de mentionat si pentru persoanele care trebuie sa faca fata,la locul de munca,unor solicitari mental-emotionale zilnice de o deosebita intensitate si ar vrea sa pastreze acest ritm,pe termen lung.

Cum actioneaza lecitina?

Principalele componente chimice ale lecitinei sunt colina si inozitolul.Lecitina este considerata o sursa excelenta de colina(una dintre vitaminele din grupul B),intr-o prima faza sub forma numita fosfatidilcolina.Odata intrata in corp,fosfatildicolina se descompune in colina,asa ca atunci cand luati lecitina sau absorbiti lecitina din mancare,corpul dumneavoastra primeste de fapt,colina.

Colina intra in structura membranelor celulare.Este si o componenta cheie a compusului biochimic acetilcolina,foarte util la nivel cerebral,jucand un rol important in mecanismul memoriei (reproducerea datelor stocate si inregistrarea unor perceptii noi),precum si in controlul musculaturii scheletale.Colina imbunatateste functiile de memorare,atat la tineri,cat si la cei varstnici.Fiind o substanta lipotropa,ea participa la transportul lipidelor.

Atat colina,cat si inozitolul contribuie la arderea si descompunerea grasimilor,impiedicand depunerea acestora in ficat.

Colina poate fi sintetizata si in organism din aminoacidul metionina,vitamina B12 si acidul folic.Lecitina este o componenta cheie a bilei,substanta care descompune grasimile.Din aceasta perspectiva,se stie deja ca un nivel scazut al acestui nutrient precipita formarea calculilor biliari.

Lecitina reduce nivelul sangvin al colesterolului.Ea converteste colesterolul si alte lipide in substante hidrosolubile,contribuind la eliminarea lor.Ea impiedica formarea placilor de ateron de pe peretii arteriali,fortifica musculatura cardiaca si reduce intr-o mare masura durerile articulare.

Consumul sistematic al lecitinei permite celor suferinzi de arteriopatie sa-si desfasoare mult mai lesne activitatile zilnice.

Lecitina vine si in ajutorul persoanelor meteosensibile.Este un excelent tonic pentru persoanele in varsta,apatice,care si-au pierdut dinamismul si pofta de viata.Lecitina previne balonarea si accelereaza tranzitul intestinal in conditiile in care acesta este prea lent.

Sursele de lecitina

Lecitina poate fi procurata din mai multe alimente de origine animala si vegetala,dintre care enumaram:ficatul,ouale,boabele de soia,arahidele si germenii de grau.Lecitina este,adesea,adaugat la alimentele procesate cum ar fi inghetata,ciocolata,margarina si sosurile pentru salata,pentru a ajuta la emulsionarea grasimilor cu apa.Ea este,de asemenea,produsa si in organismul uman.

dr. Sorina Bonda