Fie ca am prins o raceala banala sau o gripa, primul lucru care ne preocupa este cum sa scapam mai usor de febra, de durerile in gat si de tuse. Insa dupa ce luam medicamentele care sa ne amelioreze simptomele incepem sa resimtim un disconfort gastrointestinal. Problemele digestive sunt ultimul lucru care ne-ar preocupa, insa acestea pot reprezenta simptomele unei alte probleme de sanatate sau un efect advers al tratamentului. Administrarea unui supliment cu efect antiinflamator, de pansament gastric natural si de refacere a tesuturilor, precum MSM, alaturi de tratamentul uzual pentru raceala, ne poate ajuta sa trecem mult mai usor peste episoadele de raceala, fara a ne afecta stomacul sau tranzitul intestinal.
De ce „ne doare stomacul” cand luam medicamente antiraceala?
MSM, protector gastric natural
Tratamentul racelilor consta in administrarea unor medicamente care sa actioneze simptomatic, reducand febra, durerile, secretiile nazale si tusea. Printre cele mai utilizate si eficiente medicamente in acest caz sunt antiinflamatoarele nesteroidiene, atat datorita pretului accesibil cat si pentru ca nu necesita prescriptie medicala. Asocierea mai multor antiinflamatoare sau administrarea acestora perioade indelungate de timp, fara consultul unui medic, poate afecta mucoasa gastrica. Cauza – inhibarea unei enzime numita ciclooxigenaza (COX). In organismul nostru, ciclooxigenaza se gaseste in doua forme: COX1 si COX2, fiecare avand un rol distinct. La nivel gastrointestinal, enzima COX1 este implicata in protectia si regenerarea celulelor gastrice, diminuarea secretiei de acid clorhidric si secretia mucusului la nivelul stomacului. COX2 actioneaza doar in cadrul raspunsului antiinflamator.
Majoritatea antiinflamatoarelor inhiba ambele tipuri de enzime, ceea ce explica efectele adverse, in special la nivel gastrointestinal. Aparitia durerilor de stomac, gastrita sau accentuarea crizelelor in cazul bolnavilor cu ulcer sunt consecintele inhibarii COX1. De aceea este recomandata administrarea acestor medicamente doar sub atenta supraveghere a medicului si impreuna cu un pansament gastric.
Printre cei mai cunoscuti antiinflamatori nesteroidieni folositi pentru efectul antipiretic (reduc febra) si analgezic sunt: aspirina, paracetamolul, ibuprofenul, ketanolul si indometacina.
Protejarea mucoasei gastrice in tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene este indispensabila atat pentru reducerea riscurilor aparitiei unor afectiuni precum gastrita sau ulcerul, acutizarea acestora, dar si pentru eliminarea durerilor si arsurilor la nivelul stomacului, la persoanele care nu sunt diagnosticate cu vreo afectiune digestiva.
MSM, abrevierea metilsulfonilmetanului, este un compus natural al sulfului care se gaseste in structura corpului nostru. MSM este prezent in mod natural in alimente precum pestele proaspat, carne, fructe, lapte si diverse plante. Procesarea moderata a alimentelor, inclusiv incalzirea si deshidratarea acestora pot duce la eliminarea acestui element din structura alimentelor. Utilizarea MSM-ului din suplimente alimentare contribuie atat la mentinerea starii de sanatate cat si ameliorarea simptomatologiei afectiunilor osteoarticulare, refacerea tesuturilor, dar si pentru rolul sau de protector gastrointestinal.
Administrat alaturi de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, MSM formeaza un strat protector la nivelul stomacului si intestinelor, functionand ca o bariera. Protectia gastrointestinala se face prin inactivarea peroxidazei (peroxidaza este inhibata de antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), avand drept rezultat cresterea stresului oxidativ si chiar moartea celulelor mucoasei gastrice), reducerea stresului oxidativ la nivelul mucoasei gastrice, modularea expresiei MMP -9 (metaloproteinaza matriceala 9, enzima implicata in aparitia leziunilor gastrice) si reducerea inflamatiei la nivel gastric, prin inhibarea iNOS. Studiile arata ca MSM-ul mai reduce secretia gastrica si nivelul IL-6 (citokina pro-inflamatoare al carei nivel este ridicat la pacientii cu ulcer gastric). Astfel, in cazul racelilor este recomandata administrarea de MSM, atunci cand luati medicamente care contin paracetamol, ibuprofen sau aspirina. MSM 750mg de la Secom® contine 5 ingrediente naturale: MSM (OptiMSM®) si extracte din gheara diavolului, curcuma, boswellia si gheara matei cu rol antiinflamator. Curcumin-ul din formula MSM 750 mg reduce activitatea MPO (mieloperoxidazei), enzima implicata in sinteza acidului hipocloros, un radical liber prezent in afectiunile in care sunt prezente leziunile gastrice.
In cazul gripei, administrarea MSM 750mg este recomandatat atat pentru rolul sau de pansament gastric cat si pentru reducerea durerilor musculare si articulare, asociate virusurilor gripale.