Infectarea cu Herpes simplex poate avea loc cu o mare usurinta.
La foarte multe persoane virusul este de multa vreme prezent in organism,fara a exista vreun semn clinic,dar aceasta nu inseamna ca,la un moment dat,manifestarile nu pot izbucni cu intensitate.
Tratamentele alopate aplicabile nu pot elimina cu totul virusul din corp,dar pot imbunatati confortul pacientului si pot limita expansiunea virusilor.
Infectia cu virusul Herpes simplex se manifesta sub doua forme:herpesul bucal(determinat de virusul de tip I)si herpesul genital (generat de virusul de tip II).
Herpesul bucal se formeaza in zona din jurul gurii,in general la nivelul buzelor.
Herpesul genital apare la femei,in jurul si in interiorul vaginului ori a colului uterin.La barbati,el se localizeaza la nivelul penisului sau in regiunea din jurul acestuia.La ambele sexe,acest virus se poate localiza si in jurul anusului.
Exista sase etape in dezvoltarea herpesului bucal.In prima etapa rana nu se vede,dar bolnavul simte intepaturi si mancarimi in jurul zonei afectate.In stadiul doi,zona incepe sa se umfle si sa se inroseasca usor.Etapa a treia incepe odata cu aparitia unor prime vezicule (de dimensiuni reduse).Etapa a patra este mai dureroasa si apare,in general,in cea de-a patra zi.Se formeaza o usoara crusta sau o ulceratie si herpesul intra in etapa a cincea,atunci cand la suprafata ulceratiei se formeaza o crusta dura.Aceasta etapa dureaza cel putin patru zile.A sasea etapa incepe in jurul zilei a zecea,cand rana ramane rosie si umflata,dar fara crusta dura.Herpesul se vindeca dupa circa zece zile,in functie de gravitate.
Aminoacidul L-lizina suprima dezvoltarea virusului Herpes simplex I,daca este administrat pe cale orala.Efectul lizinei se datoreaza competivitatii lui cu L-Arginina,cea din urma fiind un factor esential pentru dezvoltarea virusului.Totodata,se recomanda evitarea alimentelor care contin o cantitate mare de arginina,mai precis ciocolata,alunele,migdalele sau miezul de nuca.
Echinacea este o planta care si-a dovedit proprietatile sale remarcabile in multe studii,dar mai ales printr-o veche utilizare in terapiile traditionale,atat cele antivirale si antibacteriene,cat si cele de stimulare a sistemului imunitar.
Sunatoarea (Hypericum perforatum) poate imbunatati,la randul sau,actiunea sistemului imunitar si are importante proprietati antivirale.Hypericinul,compusul principal din sunatoare,ajuta la distrugerea lui Herpes simplex si a altor catorva virusuri.
Propolisul constituie cea mai bogata sursa naturala de bioflavonoide,care stimuleaza sistemul imunitar si creste rezistenta fata de bolile infecto-contagioase.Propolisul si vitamina C formeaza o combinatie eficienta impotriva herpesului.
Zincul ajuta la vindecare,stimuland sistemul imunitar sa lupte cu virusul herpetic.
Suplimentul alimentar Herpestop este destinat persoanelor care sufera in urma aparitiei periodice a herpesului.El constituie un mijloc deosebit de eficient,destinat eliminarii simptomelor neplacute cauzate de virusul Herpes simplex.
Herpestop contine L-lizina,extract uscat de Echinacea purpurea,extract uscat de sunatoare,extract uscat de propolis,vitamina C si zinc (sub forma de gluconat).
Administrare:pentru reducerea duratei unei eruptii se va administra o doza de atac de 3 capsule care,la intervale de doua ore,se repeta de inca doua ori.Tratamentul se continua cu administrarea de 2x3 capsule pe zi,pana la disparitia eruptiei dureroase.Pentru scaderea frecventei eruptiilor se consuma zilnic 2x2 capsule.
Dr. Sorina Bonda