Curcuma poate contribui la reducerea nivelului unor enzime cu efect pro-inflamator,produse de organism.Ea previne si formarea cheagurilor de sange,care pot determina evenimente cardiovasculare.
Curcuma este o planta cu proprietati deosebite,originara din India,fiind cunoscuta si sub numele de turmeric sau de sofran indian(avand radacina galbena).
Rizomul de curcuma (Curcuma longa) este intrebuintat atat in arta gastronomica,in calitate de condiment,cat si in tratamentul a numeroase afectiuni.
Curcuma are o aroma picanta si,in acelasi timp,amaruie,iar parfumul sau ne aminteste de cel al ghimbirului,planta cu care se inrudeste.
Curcuma este indicata in colita,boli hepatice,osteoartrita si boala Alzheimer.
La persoanele afectate de colita ulcerativa,curcuma ar putea sa determine rarirea episoadelor in care survine intensificarea simptomelor.Este stiut ca,in colita ulcerativa,simptomele se accentueaza subit,urmand sa se atenueze,apoi,treptat,pana aproape de disparitie,pentru ca,dupa o perioada,sa se instaureze iarasi,brusc.Intr-un studiu stiintific,desfasurat de-a lungul unei luni si jumatate,a reiesit ca pacientii carora le era administrat turmeric au trecut prin mai putine episoade de reaparitie a simptomelor colitei ulcerative,fata de aceia care au primit o substanta oarecare cu rol de placebo.
Curcuma are o actiune colagoga(stimuleaza secretia biliara)si coleretica(stimuland eliberarea sucului biliar in duoden).
Este utila in afectiunile digestive(flatulenta,constipatie,indigestie,colita ulcero-hemoragica,gastrite,boala Crohn,hiperaciditate).Ea creste capacitatea ficatului de a elimina toxinele,fiind un excelent hepatoprotector,util in ascita,steatoza hepatica si icter.
Turmericul s-a vadit capabil sa aduca remarcabile ameliorari in osteoartrita,atunci cand a fost utilizat ca ingredient al unei formule terapeutice ayurvedice alaturi de zinc si de extractele obtinute din plante precum Boswellia serrata si Withania somnifera.Durerile s-au redus,iar capacitatea functionala a articulatiilor in cauza s-a imbunatatit.
Cercetarile efectuate asupra unor mari esantioane populationale au aratat ca batranii tarani din India,care utilizeaza frecvent amestecurile de condimente din care nu lipseste curcuma,prezentau cel mai scazut numar de cazuri de boala Alzheimer,comparativ cu alte numeroase populatii din lume.Printre indienii din mediul rural este ceva obisnuit sa se adauge turmeric la preparatele culinare,astfel ca acest condiment este folosit aproape zilnic.
Curcuma (turmericul) este o excelenta sursa de fier,mangan,vitamina B6,fibre si potasiu.In continutul sau se gaseste un pigment galben-portocaliu numit curcumin,despre care se spune ca ar avea efecte asemanatoare cu substantele medicamentoase de tipul hidrocortizonului si fenilbutazonei,desi fara toxicitatea acestora.Curcuminul ajuta la distrugerea celulelor canceroase si la oprirea multiplicarii lor(in cancerul de san,de stomac,de colon,in cancerul pulmonar ori in cancerul de piele),lucru ce a fost demonstrat in laborator prin studii si cercetari.Curcuma mai contine si quercetina,o substanta ce poseda proprietati antioxidante si antitumorale.
Curcuma are si o actiune antiinflamatoare.Ea reduce durerile,creste mobilitatea in reumatismul articular,osteoartrita sau lombalgii.
Curcuma este un antioxidant puternic,protejand celulele impotriva distrugerii provocate de radicalii liberi.Functioneaza si ca antibacterian,antiviral si antifungic,ca protector renal (in nefropatia diabetica si fibroza renala).
Curcuma fluidizeaza secretiile bronhice,calmand tusea si durerile in gat.Ea imbunatateste circulatia si previne formarea trombilor vasculari,fiind un antiagrepant plachetar.Ea previne accidentele vasculare cerebrale si atacurile de cord,prin reducerea nivelului colesterolului total.
Curcuma este si un remediu antialergic(reducand productia de histamina).Are o actiune hemostatica si cicatrizanta.Contine compusi cu rol neuroprotector,fiind folosit la prevenirea bolii Alzheimer,la ameliorarea simptomelor acestei boli,in tratamentul sclerozei multiple si in Parkinson.
Curcuma 500 este un supliment alimentar care contine extract din radacina de curcuma cu un continut bogat de curcumina(90%)si seleniu.Este in antoxidant remarcabil!Ca o completare la proprietatile exceptionale ale curcuminei,seleniul din compozitie contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ,la asigurarea functionarii normale a glandei tiroide,a functionarii normale a sistemului imunitar,la mentinerea sanatatii unghiilor si parului.De asemenea,determina o spermatogeneza normala.
Fiecare capsula se Curcuma 500 contine: 500 mg extract din radacina de curcuma si 55 µg seleniu (sub forma de selenit de sodiu).Se va administra cate o capsula pe zi,in timpul uneia dintre mesele zilnice,laolalta cu un pahar de apa sau de ceai.
dr. Sorina Bonda