Spune NU ridurilor

 

Batranetea este o etapa inevitabila a existentei noastre. Senescenta clinica incepe dupa 40 de ani, fiind vizibila mai intai si mai pregnant la pielea partilor descoperite, respectiv pe zonele mai expuse la radiatiile de ultraviolete ca si la cei care au stat mult la plaja.

Semnele senescentei sunt subtierea progresiva a pielii in ansamblu, cu diminuarea tesutului grasos subiacent, cu vizualizarea retelei venoase superficiale. Pielea devine plisabila, aspra si descuamativa.

Pielea este constituita din 3 straturi: stratul exterior-epiderma, stratul propriu-zis-derma si stratul subcutanat. Derma, stratul secund al pielii, format din fibre elastice, asigura elasticitatea si fermitatea pielii. Aspectul sanatos sau ridat depinde de continutul de apa al acestui tesut.

Pielea este in proportie majoritara (80%) constituita din colagen. Aceasta proteina fibroasa constituie un veritabil capital de frumusete dand astfel pielii rezistenta, elasticitate, o buna hidratare si incetineste aparitia ridurilor.

Pe masura ce inaintam in varsta, o parte din colagen se deterioreaza, iar corpul nu-l mai sintetizeaza intr-o cantitate suficient de mare. Acest fenomen se observa cel mai bine la suprafata pielii: apar ridurile fine, apoi ridurile de expresie, urmeaza petele „de batranete” si, in timp, se formeaza si ridurile profunde.

Si in interiorul organismului, scaderea productiei de colagen reduce abilitatea de a ne misca. Aceasta deoarece tendoanele si ligamentele se rigidizeaza. De asemenea, pe masura ce inaintam in varsta, venele, arterele si plamanii isi pierd din elasticitate, deoarece si in structura lor exista fibre de colagen.

Dupa varsta de 25 ani este indicat un aport alimentar de colagen.

Capsulele BioColagen, care contin colagen pur obtinut din peste oceanic si ulei de in presat la rece, pot furniza necesarul de nutrienti pentru prevenirea instalarii simptomelor amintite.

Doza de administrare: 3x1 capsula zilnic, in timpul meselor principale.

Vitamina E („vitamina tineretii”) este un antioxidant foarte eficace ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi (molecule instabile de oxigen care deterioreaza celulele). Accelerand regenerarea celulelor, vitamina E contribuie la recuperarea organismului in convalescenta si intinereste pielea si parul. Aplicarea pe ranile pielii a uleiurilor vegetale care contin vitamina E (uleiul de migdale dulci) ajuta la vindecare fara a lasa in urma cicatrici.

Uleiul vegetal de migdale dulci contine cantitati terapeutice importante din aceasta vitamina precum si acizi linoleici si acizi grasi, ceea ce il fac deosebit de valoros in ingrijirea pielii.

In tratamentele de infrumusetare, migdalele sunt considerate ingrediente principale, deoarece curata, exfoliaza, hidrateaza si hranesc orice tip de piele.

Proprietati: emolient, excelent pentru pielea crapata si uscata; hraneste si catifeleaza pielea si netezeste ridurile; calmeaza iritatiile; bun fortifiant pentru par degradat si uscat; ajuta la eliminarea matretii; anticearcane; bun pentru cuticule si unghii casante; previne vergeturile, imbatranirea pielii.

Mod de utilizare:

  • pentru ten si corp: se maseaza bine pe ten si corp, in special in zonele unde se formeaza riduri, vergeturi, pana la absorbtie.
  • pentru par: se aplica o cantitate mica, se maseaza bine scalpul si se intinde pe toata lungimea parului, cu 30 minute inainte de spalare
  • pentru unghii: se maseaza unghiile pentru hranirea si intarirea acestora.

Dr. Sorina Bonda